Raul de miscare sau de masina

Răul de mișcare – cauze și remedii pentru a-l combate

Itinerarul este gata, totul a fost stabilit. Există o singură problemă: răul de mișcare. Această tulburare comună și enervantă te împiedică să trăiești călătoriile așa cum ți-ai dori și ar trebui, în special pe cele mai lungi 

A fi amețit în mașină, cunoscut științific sub numele de rău de mișcare, se întâmplă frecvent și este foarte neplăcut. Amețeală, greață, vărsături, transpirație rece, paloare… Toate aceste simptome nu sunt ușor de suportat, mai ales că ești conștient că mai sunt câteva ore până la destinația finală.  

Cauzele răului de mișcare

Este important să înțelegi ce îți provoacă răul de mașină, ca prim pas pentru a-l putea combate. Amețelile care apar atunci când persoana se deplasează într-un mijloc de transport nu presupune nicio boală. Este un răspuns fiziologic normal al sistemul nostru de echilibru (situat în urechea internă), atunci când se confruntă cu o percepție neobișnuită a mișcării. 

Răul de mișcare este o tulburare care implică simțul echilibrului și mișcării, reglementată de o interacțiune complexă a trei căi principale ale sistemului nervos: 

  • Semnale de la urechea internă (detecția mișcării, accelerației și gravitației); 
  • Ochi (vederea); 
  • Proprioceptori (aceștia sunt receptori speciali sensibili la modificările posturilor corpului). 

Răul de mișcare este declanșat de un conflict între stimulii proveniți de la sistemele responsabile cu controlul vederii și echilibrului (aparatul vestibular): creierul, în consecință, primește un set de informații contradictorii care pot declanșa simptomele răului de mașină. 

Așadar, răul de mișcare este un sentiment de rău datorat unei lipse de acord între mesajele transmise de organele senzoriale către creier și, în consecință, a unei dificultăți în procesarea informațiilor primite 

Este un fel de anomalie care, odată identificată de centrul de comandă, duce la reacții negative. Așa cum am menționat deja, anomalia implică în special două simțuri: auzul și văzul. Pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă, trebuie mai întâi să te gândești că urechile, în special urechile interioare, controlează simțul echilibrului și sunt sensibile la gravitație. Ele sunt cele care avertizează creierul în caz de mișcare sau lipsă de mișcare. Totuși, un alt rol esențial îl joacă ochii, care surprind ceea ce se întâmplă în mediul înconjurător și înregistrează imaginile ca fiind statice sau dinamice. Imaginea statică sugerează creierului că practic corpul staționează, în timp ce cea dinamică îl plasează într-o situație de mișcare. 

La persoanele care suferă de rău de mișcare, creierul este incapabil să se potrivească cu mesajele transmise. Asta înseamnă că fiind în interiorul mașinii într-o poziție statică, urechile transmit lipsa de mișcare, în timp ce ochii înregistrează succesiunea imaginilor 

Aceste mesaje contradictorii fac ca creierul să rămână în urmă ceea ce privește înțelegerea, reacționând prin încordarea neobișnuită a sistemului nervos central și declanșând simptome precum amețeli, greață, paloare sau transpirație. 

Cum să previi răul de mișcare înainte de o călătorie 

Răul de mișcare poate fi prevenit și chiar eliminat, precum și ținut sub control, cu bune practici care trebuie puse în aplicare înainte de plecare. O parte fundamentală a succesului, pentru a evita răul de mașină, constă în măsurile pe care ți le oferim: 

  • În primul rând, dacă ești conștient că trebuie să faci față unui drum lung cu mașina, este bine să te odihnești suficient. Dormitul bine și numărul corect de ore îți permit să fii mai concentrat, mai puțin tensionat și mai capabil să gestionezi stimulii. 
  • În seara dinaintea plecării este bine să eviți consumul de alcool, pentru a nu suferi dureri de cap enervante, anxietate și deshidratare.  
  • Nu numai atât: înainte de a te urca în mașină, este indicat să faci și câteva întinderi, pentru a elimina eventualele dureri de spate, deoarece toate stările de tensiune agravează răul de mișcare. 
  • Chiar și ceea ce mănânci are o însemnătate: dacă trebuie să pleci dimineața, este bine să eviți mesele grele în seara precedentă și să iei un mic dejun ușor, iar dacă pleci imediat după masă este bine să mănânci mâncăruri ușoare și eventual bogate în vitamine și fibre, evitând alimentele acide sau excesiv de grase. 
  • Rămânând tot pe tema alimentației, atunci când vine vorba de o călătorie deosebit de solicitantă, este bine să continui să te hidratezi ținând o sticlă de apă la îndemână
  • Controlează-ți respirația. Oxigenarea creierului este foarte importantă. În legătură cu ceea ce v-am spus înainte despre partea psihologică a amețelii, este de o importanță vitală să respiri încet, încercând să o controlezi. Pentru a facilita acest lucru, idealul este să asiguri o bună ventilație în interiorul mașinii, deoarece unul dintre cele mai bune remedii pentru a evita amețelile în mașină este să deschizi geamurile din când în când. 
  • Nu sta cu spatele în direcția de mers
  • Evită să privești în lateral. Este mai bine să privești înainte, spre orizont. 
  • Evită mișcările capului, este mai bine să îl ții fix, sprijinindu-se pe spătarul scaunului. 
  • Citirea sau manipularea obiectelor trebuie evitată, deoarece implică nevoia de a-ți schimba permanent privirea. 

Remedii pentru combaterea raului de mișcare 

Dacă simptomele apar în ciuda măsurilor de precauție deja luate, există remedii de luat cu tine și de tine în timpul călătoriei, în cazul în care ai nevoie de intervenție de urgență: 

  • Cele mai bune sunt cele naturale care se administrează pe cale orală, cum ar fi ghimbirul: suplimentele, picăturile și comprimatele sunt un adevărat remediu pentru cei care suferă de rău de mișcare. Același lucru este valabil și pentru rădăcina de lemn dulce, care poate fi mestecată în timpul mersului sau luată prin intermediul suplimentelor sau picăturilor. 
  • La fel de eficiente sunt esențele. Dintre acestea, se remarcă uleiul de mentă și esența de lavandă: aplică doar câteva picături pe încheieturi sau pe o batistă și respiră adânc pentru a minimiza greața și amețelile. 
  • Există și medicamente care elimină simptomele răului de mișcare: cele mai frecvente sunt cele care conțin vitamina B6 și ghimbir, care pot fi luate și când răul de mișcare este mai avansat. 

Dacă călătoria este foarte lungă, este bine să faci mai multe pauze și, pentru pasageri, este necesar să evitați lectura sau folosirea smartphone-urilor și tabletelor: este mult mai bine să ascultați muzică și să vă concentrați privirea asupra peisajului, respirând adânc. 

You may also like

Lasă un comentariu

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare mai bună, folosim module cookie. Accept Condiții utilizare

Adblock Detectat

Vă rugăm să ne susțineți dezactivând extensia dvs. AdBlocker din browserele dvs. pentru site-ul nostru web.