Frica de a conduce sau cum sa scapi de teama de condus

Cum să scapi de frica de a conduce

Ți-e frică să conduci? Nu-ți face griji, toți am fost acolo, serios. A fi pentru prima dată la volan este o senzație ciudată, un amestec de entuziasm, anxietate și frică

Pentru unii oameni, conducerea poate fi o experiență relaxantă și plăcută, însă în multe cazuri, poate fi chiar opusul. A fi la volan îi face pe unii să experimenteze o frică intensă. Totuși, asta nu înseamnă că nu vei mai conduce niciodată sau că nu poți să călătorești cu propria mașină. Este foarte normal să te simți cuprins ușor de teamă când te urci la volanul unui vehicul, atât la primele ore practice, cât și la debutul ca șofer nou. Totuși, atunci când frica de a conduce este intensă, irațională și persistentă, ducând chiar la panică și blocaj, vorbim de amaxofobie.

Amaxofobia sau teama de a conduce poate fi cauzată de o traumă suferită la volan, de lipsa siguranței personale sau pur și simplu de părăsirea zonei de confort a pasagerului.

Dacă ți se întâmplă acest lucru, trebuie să știi că există o soluție: frica de a conduce poate fi învinsă

Amaxofobia  afectează mai mult de 30% dintre șoferii români, potrivit unui studiu al Institutului de Siguranță Rutieră. Ca orice fobie, teama de a conduce este nejustificată, deoarece situațiile nu sunt periculoase în sine.

Persoanele cu amaxofobie se tem în  special să conducă pe autostradă (35%), în oraș (14%) și pe drumuri necunoscute (14%). Condițiile meteorologice condiționează și ele această teamă, deoarece 50% se tem să conducă pe ploaie și zăpadă și 27% în compania copiilor, potrivit  Studiului privind teama de a conduce  de Fundația Comisiei Europene de Automobile.

În școala de șoferi Soft Drive avem o echipa de profesioniști specializați în aceste cazuri de amaxofobie.

Cu toate acestea, vă oferim sfaturi pentru a începe să pierzi frica de a conduce

Nu-ți face griji!

A te simți stresat la volan este o reacție foarte naturală, mai ales dacă nu ai avut niciodată ocazia să conduci un vehicul sau dacă pur și simplu nu ai suficientă experiență. În acest articol dorim să îți împărtășim câteva recomandări și sfaturi pentru ca, încetul cu încetul, să îți pierzi frica de a conduce și să te poți bucura în curând de libertatea pe care ți-o poate oferi mașina.

‍Frica de a conduce

Dacă simți o teamă intensă de a fi la volan, s-ar putea să suferi de amaxofobie. Aceasta înseamnă teama de a conduce, ceva pe care oricine o poate experimenta. Cele mai frecvente simptome sunt:

  • Transpiraţie;
  • Creșterea frecvenței cardiace;
  • Dureri în piept;
  • Respirație dificilă;
  • Sau chiar atacuri de panică.

Este normal să-ți fie teamă să conduci

Și este normal pentru că nimeni nu s-a născut știind să conducă o mașină. Tu, la fel ca milioane de șoferi, va trebui să treci printr-un proces de învățare care să îți permită să te familiarizezi cu vehiculul tău, cu funcționarea acestuia, cu dimensiunile sale și chiar cu reacțiile și emoțiile tale în timp ce ești la volan.

Sfaturi și tehnici pentru a pierde frica de a conduce

Dacă te-ai hotărât să-ți înfrunți frica de a conduce odată pentru totdeauna, punerea în practică a acestor sfaturi va fi de mare ajutor:

Nu te mai gândi atât de mult. Concentrându-te asupra gândurilor, îți poți pierde concentrarea și frica irațională te paralizează. Dacă ești, de asemenea, predispus la atacuri de anxietate, cel mai bine este să exersezi respirația conștientă timp de câteva minute înainte de a porni vehiculul. Astfel vei fi mult mai încrezător când începi călătoria.

Începi cu trasee scurte. A merge dintr-o dată pe un traseu lung nu va face decât să îți sporească nervozitatea și să te pună într-o situație stresantă, făcându-te mai predispus să iei decizii pripite. Pe de altă parte, reluând treptat conducerea mașinii, vei obține rezultate mai satisfăcătoare. Un truc bun este să stabilești un obiectiv săptămânal de kilometri și să îl crești treptat.

Nu te forța prea tare.

Procesul de învățare al fiecărei persoane este unic. Nu te compara cu alții și nu te simți aiurea dacă îți este greu să te adaptezi. Cu puțină practică vei avea mai multă experiență și încredere în abilitățile tale de conducere.

Formează o rutină care să te facă să te simți confortabil. Ca și în cazul altor activități, conducerea este o acitivtate care poate fi antrenată. Practicarea șofatului în zile sau la ore stabilite este o modalitate bună de a te obișnui. Când te obișnuiești pe deplin, va fi mult mai ușor să faci călătorii lungi.

Găsește un copilot potrivit. A fi cu cineva care îți insuflă încredere este o modalitate excelentă de a-ți recăpăta dorința de a conduce. Acest lucru se datorează faptului că te vei simți mai în largul tău cu progresul tău. Bineînțeles: fugi de oamenii nervoși, pentru că frica ta se va agrava. Amintește-ți că dorești să depășești o traumă, nu să generezi alta.

Schimbă-ți percepția despre conducere.

Află ce te face să crezi că a conduce este o amenințare. Odată ce o detectezi, pentru a începe să te bucuri de mașină și de condus, trebuie să asociezi mișcările cu sentimente pozitive. De exemplu: autonomie, călătorii, peisaje relaxante, independență…

Cursuri de perfecționare: cheia eliminării anxietății de a conduce. Conducerea în siguranță și cursurile de îmbunătățire a condusului sunt o modalitate excelentă de a face acest lucru, deoarece îți permit să îți dezvolți abilitățile de conducere în siguranță cu un profesionist calificat. Ele te învață cum să faci față situațiilor de urgență, cum ar fi frânarea puternică.

Ascultă melodiile tale preferate. Muzica este asociată cu comportamentul și emoțiile, conform diverșilor cercetători. În timp ce muzica poate distrage atenția, ea îți poate oferi și energie pozitivă. Nu uita să reduci volumul pentru a nu fi distras de la drum. Volumul ar trebui să fie potrivit pentru a te menține relaxat.

Conducerea unei mașini este una dintre cele mai eliberatoare activități pe care le poți experimenta, așa că nu renunța. Tot efortul și timpul pe care îl investețti vor merita. Te asigurăm!

You may also like

7 cometarii

Maier -

Felicitari ! Va multumim frumos !

Reply
Gigi -

Salut .Am permis de câțiva ani și nu am condus din cauza fricii.Cum as putea sa trec peste frica asta?

Reply
scoala de soferi Soft Drive din Bucuresti, Sector 3
SoftDrive -

Dragă prietene, înțelegem complet temerile tale și știm că poate fi descurajant să ai permisul dar să nu conduci de frică. Dar nu dispera, se poate trece peste!

În primul rând, recomandarea noastră este să faci câteva ședințe cu un instructor experimentat, iar in acest sens ne poți contacta fară probleme. El îți va reaminti pașii de bază, te va ajuta să-ți recapăți încrederea la volan și te va învăța tehnici de condus preventiv.

În al doilea rând, poți începe ușor, condusul prin zone familiare, puțin circulate, alături de un prieten care să te incurajeze. Accentuează partea plăcută a experienței.

Nu uita că este un proces gradual. Important e să nu renunți și să învingi treptat temerile. Poți apela și la tehnici de relaxare sau vizualizare înainte de a conduce.

Noi îți stăm la dispoziție cu sfaturi și suport pe tot parcursul. Succes și conducere plăcută!

Reply
Dumitrascu -

Buna seara! Am permis de câțiva ani dar nu am condus decât de 3 ori atunci la început,soțul meu a zis că nu e de mine că imi e frica și nu am mai mai condus,dar acum îmi doresc să îmi iau o mașinuță și să merg ,cum sa trec peste chestia căci condusul nu e de mine,parca mi s a tipărit și mie lucrul acesta dar îmi doresc

Reply
scoala de soferi Soft Drive din Bucuresti, Sector 3
SoftDrive -

Stimată doamnă Dumitrascu, înțelegem situația dvs. și vă încurajăm să nu renunțați la visul de a conduce din nou. Este absolut firesc să simțiți temeri, mai ales după o pauză atât de lungă. Dar nu lăsați ca acestea să vă împiedice să vă urmați obiectivul.

Cel mai important sfat pe care vi-l putem da este să luați câteva ore de condus alături de unul dintre instructorii noștri. Într-un mediu sigur și relaxat, veți reînvăța treptat să vă simțiți confortabil la volan. Veți recăpăta abilitățile și încrederea în dvs.

Ignorați comentariile conform cărora „condusul nu e pentru dvs”. NU este adevărat. Orice novice are nevoie de timp, răbdare și practică. Iar dvs. le puteți dobândi cu ajutorul nostru. Programați o evaluare gratuită pentru un plan personalizat de lecții. Vă promitem că puteți reuși. Succes!

Reply
Gotea Daniela -

Bună seara ,am permis de câțiva ani,conduc zilnic,dar la parcări sunt praf, ma panichez!
parchez întotdeauna cu fata …doresc un instructor care sa ma încurajeze și sa ma învețe cu răbdare !

Reply
Agency SeoZilla -

Bună ziua,

Vă înțelegem perfect! Mulți șoferi, chiar și cu experiență, pot avea dificultăți la parcare.

La școala noastră de șoferi, avem instructori calificați și răbdători care vă pot ajuta să vă depășiți teama de parcare și să vă îmbunătățiți semnificativ abilitățile. Ei vă vor învăța tehnici de parcare eficiente și vă vor oferi sprijinul necesar pentru a vă simți mai încrezători la volan.

Suntem convinși că vă vom putea ajuta să vă depășiți temerile și să deveniți un șofer mai experimentat și mai sigur pe sine! Sunati-l pe Marius la 0726699110

Reply

Lasă un comentariu

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare mai bună, folosim module cookie. Accept Condiții utilizare

Adblock Detectat

Vă rugăm să ne susțineți dezactivând extensia dvs. AdBlocker din browserele dvs. pentru site-ul nostru web.